2006-08-28

Valtider!

Valreklamen har börjat dimpa ner i brevlådan. Bra, då kan man kanske ta reda på vad de tycker, de olika partierna, så att man kan göra ett ordentligt val den här gången ...

Wow ba', tänk att de allihop vill göra kommunen mer attraktiv att bo i, gynna företagarklimatet, miljön, äldreomsorgen, tryggheten, skolan och sjukvården! Det låter ju strålande - att de inte går ihop, alla partier, och gör gemensam sak eftersom de ändå vill samma sak? Fast de påstår ju hej vilt att De Andra, de vill göra allt sämre. Varför? För att de är Onda, kanske? Ska jag tro på det? Öh, vad sägs om lite valpropaganda riktad även till oss som har IQ överstigande 100? Vi finns faktiskt också.
Som vanligt är all propaganda ett verk av någon väloljad reklambyrå som valt en viss approach. Det ser åtminstone så ut. Och jag är mycket medveten om att det inte bara handlar om vad politikerna lovar, utan i vilken utsträckning de sedan ämnar hålla sina löften. Ja ja.

Det slutar - som vanligt - med att jag undrar om jag inte borde starta ett eget parti. Ett som gör Mer Bra och Mindre Dåligt. Vore inte det nå't? Eller åtminstone ett parti där man inser skillnaderna mellan utgift och investering. Jag är ingen ekonom, jag är inte helt haj på ämnet faktiskt, men just det där med utgifter vs investering fattar även jag. Politikerna gör det absolut inte. Hur kan de annars förklara att de "sparar" in på skolan och annat? Barnen är ju vår framtid, allt som läggs på dem är en investering. Inte för att barnen är gulliga och vi älskar dem, utan för att de kommer att styra världen om ett antal år, vare sig vi vill det eller ej.
"Sparåtgärder" som bara leder till större kostnader i någon annan ände är således rätt korkade. Man sparar in på antalet poliser och låter de existerande poliserna ta över sekreterarjobben i polishuset och så blir det fler brott och ... öh, vad kostar kriminaliteten? Man sparar in på speciallärare och några ungar faller igenom och några år senare är de inte direkt samhällets lönsammaste små medborgare. Här i min region sparade man in på sjukvården genom att slå ihop två sjukhus till ett så att man får åka hit för att få vård i sin sjuka fot och dit för att få vård i sitt dåliga öra. Fiffigt! Hur man gör om man har ont både i foten och örat samtidigt kan man ju fråga sig, man får väl hänga på ambulanserna som kör folk fram och tillbaka ... eller dela upp sig ...
Och hur mycket sparade man in på denna smarta reform? Just det, inget alls. Problemet var ju inte att det fanns sjukvård både här och där, utan att folk fick ont i fötterna och öronen.

Jag tror att jag skulle kunna pladdra länge här, om hur man är listiga och sparar in på gungorna för att sedan få desto drygare utlägg på karusellerna, men jag tror att jag avstår.

Unnade mig att ha lite roligt idag och skrev en mycket romantisk scen som ledde till många funderingar bland annat om vingbärarnas äktenskapslagstiftning. Det gav mig en massa häftiga idéer om helt andra saker - lustigt hur det ena kan leda till det andra. Helt klart är att den tredje boken kommer att handla mycket om kvinnor och politik, i denna kombination. Fråga mig inte varför det blidde så ... eller varför Åsnornas förbund kom att handla om en uppstoppad åsna och några vinhandlare.

2006-08-26

Trasdockan talar

Igår unnade jag mig äntligen att vara lite ledig. Fick iväg jobb som måste iväg, skulle börja med nästa grej men tänkte "aah, äsch" och gav vovven den där långpromenaden som jag verkligen var skyldig honom. Vädret var fantastiskt - precis lagom varmt, vacker blandning av moln och sol, fuktig luft, mild sensommarkänsla och dis över hela landskapet.
Sedan kom jag hem och sedan ... ja, tyvärr måste jag erkänna att jag föll ihop som en trasdocka i ett hörn. I soffhörnet, närmare bestämt. Det var lite läskigt, som om luften bokstavligt talat gick ur mig. Jag visste inte att jag var så trött. Resten av dagen var jag totalt oduglig.
Inatt drömde jag att jag förlorade kontrollen till samtliga projekt och åtaganden i mitt liv på en gång - också en rätt otrevlig dröm. Jag har drömt liknande saker förr.

Mitt i alltihop skrev jag lite på min bok, jo, det gjorde jag. Fast jag tog ett kapitel som behöver arbetas om mycket mer så det blev bara några trevare. Jag har klara problem med infodumpingen i den här berättelsen. Det är så mycket som ska klaras ut och diskuteras och därför har jag femtioelva dialoger, viktiga sådana, som jag flyttar runt, runt ... Det är förstås enklare om man kan dramatisera istället för att återberätta via dialoger, men ofta går det faktiskt inte.

För övrigt har veckan varit tämligen slitsam med ständigt krånglande bredband, strömavbrott och åskväder. Jo, jag älskar egentligen åskväder. Det pirrar mysigt i magen när det blir mystiskt mörkt ute och ovädret brakar loss i all sin storslagna mäktighet. Blixtar och åskmuller är en skönhetsupplevelse. Meeen så har vi den där lilla detaljen med alla sladdar som numera måste dras ur illa kvickt för att diverse dyrbara apparater måste skyddas ... och då är det inte riktigt lika kul längre ...

Ögonen går i kors på mig när jag skriver detta. Nu går jag och lägger mig.

2006-08-22

Utmanad, jaja

Gryningstiger har utmanat mig. Jag får väl göra något åt det.

1) En bok som förändrade ditt liv?
Tintin-böckerna, eftersom det var de som sporrade mig att lära mig läsa.

2) En bok du läst mer än en gång?
Jag har nu en gång för alla den lilla idiotiska vanan att läsa vissa böcker om och om igen ... Har redan förbrukat ett ex av Vår Kokbok och har snart gjort slut på det andra också ...
Annars är "Anna Karenina" en favorit i avdelningen tjocka romaner.

3) En bok du skulle vilja ha med på en öde ö?
Jag tvekar mellan Svensk Författningssamling och Robert Jordans "Wheel of Time". (ledtråd: tänk praktiskt :D )

4) En bok som fick dig att skratta?
"Tre män i en båt".

5) En bok som fick dig att gråta?
En liten saga av H.C. Andersen som heter "Tusenskönan". Sorgliga böcker har jag annars svårt att läsa ut, det slutar med att jag sitter och lipar och hatar boken samt raderar den ur minnet.

6) En bok du önskar hade skrivits?

ÅSNORNAS FÖRBUND!!! (Gaah)

7) En bok som inte borde skrivits?

Mein Kampf. Samt "Sauron strikes back - Lord of the Rings II" av Tolk... vänta lite, den var visst bara en mardröm också. Puhu.

8) En bok du just nu läser?
"Ofredsår" av Peter Englund. Jag fick avbryta läsningen innan jag hunnit till slutet förra gången så nu kör jag en repris.

9) En bok du tänkt läsa?

Har ett ex av "Mästaren och Margarita" här som jag måste ge mig på när jag får tid.

10) Skicka vidare till fem andra bloggare:
äsch! Jag klarade inte utmaningen!