2006-10-17

"Det är skamligt, det är katastrof"

Vaaa? Vavarenurå? En av våra största blaskor slår upp nyheten stort. Ack, vad är väl Patriot Act, vad är väl svältkatastrofer i Sudan, vad är väl växthuseffekten mot DETTA: Sveriges finansminister anlitade en högstadietjej som barnvakt för sju år sedan och lämnade inte kontrolluppgift till skattemyndigheterna om detta!

Ack! Jämmer! Skandaaal ... Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta snart. Kan någon plocka fram någon som kommit ihåg att lämna kontrolluppgifter om sina barnvakter? Det vore faktiskt ett större scoop, tror jag.
Regeringen Reinfeldt anklagades för "skott i foten" rörande den där konstiga presskonferensen om några databand förra veckan. Jag skulle vilja påstå att den här formen av journalistik också är ett skott i foten. Det som från början var en hyfsat intressant nyhet har urartat till något som mest verkar platsa i Grönköpings Veckoblad. Blir detta känt utanför landets gränser kommer ju halva världen att garva läppen av sig åt oss.

I England kör de en annan stil. Där vill folk inte höra om avgifterna till barnvakten. Där siktar man helst på sexskandaler. En fotbollstränare bedrar sin fästmö med en sekreterare, ja, medge att ni känner till den där historien, och det blir rubriker i världskrigsformat. "Svengate". Tösen får saftigt med pengar för att ställa upp en öppenhjärtig TV-intervju med tårar och allt. En minister som tar ett snedsteg och havererar ett redan misslyckat äktenskap kan känna sig sååå rökt. Minns Clinton och hans cigarr - det gick åt en himla massa miljoner dollar och DNA-analys av en viss klänning, allt på skattebetalarnas bekostnad, för att komma fram till att herr presidenten inte alltid talat sanning i hela sitt liv.
Och folk förfasade sig. DET tycker jag i och för sig är en skandal i sig. Jag funderar på att skriva en roman på detta tema. Faktum är att jag redan är igång.

Men här i Sverige kan man ju lugnt utgå från att folk skiter i om landslagstränaren vänstrar med högerbacken och om några riksdagsledamöter släpper loss nedanför talarstolen en sen kväll. Till och med kvällstidningarna har insett att detta saknar nyhetsvärde, som det brukar heta. Så länge det inte sker på skattebetalarnas bekostnad (och så länge högerbacken gör mål) är allt gott och väl.

Rubrik i engelska tabloider: KÄND minister besökte PORRKLUBB - Hustrun BRYTER IHOP. LÄDER och PISKOR. S/M-SEX!!!
Rubrik i svenska kvällstidningar: Känd MINISTER besökte PORRKLUBB - på SKATTEBETALARNAS bekostnad. Använde fel KONTOKORT.

(Observera att ovanstående exempel är fiktiva men ... ser de inte lite välbekanta ut ändå?)

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: