2009-03-27

Vi och Obama

Alla nytillträdda presidenter måste ändra något i Vita Huset. Det hör liksom till. Familjen Obama har en mycket bra idé, de ska börja odla ekologiskt.

Mycket bra. Bättre än nya gardiner.

Förra året gick vi ihop med ett antal grannar och skapade en ekologisk grönsaksodling. Eftersom producenter av KRAV-märkt nötkött ingick i skaran, var det inga stora problem att hitta odlingsplats och fixa en rejäl odling med ekologisk gödsel och allting. Det har varit ett fantastiskt roligt år. Syftet med det hela var nämligen inte bara att få goda, ekologiska och närproducerade grönsaker i hushållen, utan också att ha bra ursäkter för att ha det trevligt socialt. Faktum var nog att vi kanske inte förväntat oss att skörden skulle bli så praktfull som den faktiskt blev. Men vi har kört hem hela skottkärror med grönsaker därifrån. Sallad, lök, morötter, spaghettipumpa, blomkål, selleri, kålrabbi, dill, spenat, palsternackor, bönor, rödbetor ... listan kan göras väldigt, väldigt lång!
Det blir mycket god mat av sånt här. Bra om man ska ha gemensamma fester och middagar. Vi har också kunnat komplettera kalasen med gräsuppfött nötkött och egenhändigt fiskad hummer. Ja, härliga tider!

Ogräsrensning blir dessutom något helt annat om man är många som gör det samtidigt, än om man ligger hemma och sliter i en egen trädgårdstäppa. Då blir det rentav riktigt roligt. Man kan prata om allt möjligt medan man håller på, man kan ha lite god fika med sig och själva jobbet går ju väldigt mycket fortare. Sett till arbetsinsatsen som varje individ fick lägga ner, var det en makalös utdelning. Det var med andra ord nästan allt att vinna och inget att förlora på detta.

Vi har planer på att starta en egen blogg för detta odlingsprojekt, så därför kommer jag inte att prata så mycket mer om det här. Men årets fröer är nu inköpta och vi ligger i startgroparna för en ny odlingssäsong. Vi klår lätt Vita Huset vad gäller omfattning. (För övrigt gissar jag att Obamas köksträdgård blir tre gånger så stor redan nästa år, om de får bra utdelning i år.) Jag hörde att fröförsäljningen sätter nya rekord i år. Och givetvis måste någon förklara detta med "finanskrisen". Folk odlar eget för ekonomins skull. Jaha. Jag tycker att vi ska sluta fixera oss på den här finanskrisen, sluta att försöka härleda allt som händer och sker till just den. Men det är bra att folk köper fröer, det är bra att folk intresserar sig för odling. Jag rekommenderar det verkligen.

Man kan ändå inte äta pengar. Jag önskar president Obama all lycka även med detta projekt.

1 kommentar:

Johan sa...

Faktum är ju att de flestas privatekonomi har påverkats måttligt eller inte alls av det rådande ekonomiska världsläget. Vilket glatt ignoreras i rapporteringen.

//JJ